SPRAWOZDANIE MERYTORYCZNE

Wólka 36

17-106 Orla

Woj. Podlaskie

Wpis do KRS: 1 lutego 2009 r.

NIP 543 216 1623

REGON 200 255 857

Zarząd Stowarzyszenia:

Monika Prokopiuk, prezes, PESEL 82041308848

Włodzimierz Mielnicki, wiceprezes, PESEL 54081002699

Grzegorz Prokopiuk, skarbnik, 82082313351

Tomasz Stepaniuk, członek Zarządu, PESEL 82050414112

Katarzyna Czurak, członek Zarządu, PESEL 83070202501

WYDARZENIA/INICJATYWY/PROJEKTY ZREALIZOWANE W 2013 R.

Działalność nieodpłatna (środki publiczne):

28.08.2013 – 31.12.2013 r. – „Eko-portal Białowieża Forest – portal turystyczno-krajoznawczy o Puszczy Białowieskiej i przyległych do niej gminach, skierowany do turystów z kraju i zagranicy” – projekt realizowany w ramach wsparcia finansowego UE (Małe Projekty, LEADER, PROW 2007-2013). W roku 2013 rozpoczęliśmy realizację tego projektu, planowane zakończenie to 31.03.2014 r.

www.bialowieza-forest.com

Rezultaty: powstała już informatycznie i graficznie strona o bardzo wysokiej funkcjonalności, która będzie promować część Podlasia, prowadzona przez wysoko wykwalifikowane osoby: etnografów, przyrodników, filologów, fotografów – pasjonatów Puszczy Białowieskiej, ludzi o dużej wrażliwości na przyrodę i ludzi z Podlasia.

styczeń – wrzesień 2013 r. – rodzicielska kooperatywa przedszkolna – odbywały się regularne spotkania rodziców z dziećmi oraz spotkania rodziców w ramach Szkoły dla Rodziców w celu poszerzenie kompetencji wychowawczo-edukacyjnych; cel inicjatywy – założenie wspólnego przedszkola nie został osiągnięty z powodu zmiany sytuacji życiowych niektórych rodziców; powstało „domostwo” – forma wsparcia grupowego polegająca na przejmowaniu dziennej opieki na dziećmi w grupie w zamian za tą samą usługę w innych dniach i godzinach, inicjatywa się rozpadła z powodu zbyt dużych odległości między domami zainteresowanych nią rodziców

rezultaty: powstała grupa rodziców o wysokim potencjale działania, oparta na relacji zaufania, dobrej znajomości, o wysokich kompetencjach edukacyjnych; nadal jest przestrzeń do wspólnego działania i pojawiają się nowe pomysły np. stworzenie grupy samorozwojowej dla kobiet, wspólne wyjazdy wspinaczkowo-turystyczne w Bieszczady, odbywają się nieregularne spotkania rodziców i dzieci; dzieci się znają, lubię, przejmują od siebie nawzajem pozytywne wzorce.

Działalność odpłatna:

styczeń 2013 r. – warsztaty ikonograficzne w Słupsku, współpraca z Fundacją „Przyjaciele Życia” ze Słupska (10 uczestników)

luty 2013 r. – warsztaty ikonograficzne w Gdańsku (10 uczestników)

Słupsk 2013 r. – warsztaty ikonograficzne w Słupsku, współpraca z Fundacją „Przyjaciele Życia” ze Słupska (10 uczestników)

maj 2013 r. – warsztaty ikonograficzne w Łodzi, współpraca z Caritas Polska Oddział w Łodzi (10 uczestników)

lipiec-sierpień 2013 r. – warsztaty ikonograficzne w Koszalinie, współpraca z Katolickim Wyższym Seminarium Duchownym w Koszalinie (10 uczestników)

grudzień 2013 r. – warsztaty ikonograficzne w Stalowej Woli (10 uczestników)

luty 2013 r. - Festiwal Filmów Rosyjskich „Sputnik nad Polską” w Hajnówce; po raz pierwszy w historii Hajnówki nasze Stowarzyszenie zorganizowało ten festiwal, w ramach którego pokazaliśmy filmy: „Moskwa nie wierzy łzom”, „KOKOKO” i Morfina”.

Harmonogram działań na rok 2014:

dokończenie, zamknięcie i rozliczenie oraz ewaluacja projektu „Eko-portal Białowieża Forest – portal turystyczno-krajoznawczy o Puszczy Białowieskiej i przyległych do niej gminach, skierowany do turystów z kraju i zagranicy” – projekt realizowany w ramach wsparcia finansowego UE (Małe Projekty, LEADER, PROW 2007-2013),

promocja portalu,

stała praca przy obsłudze portalu – wolontariat (3 osoby),

zorganizowanie kolejnego Festiwalu Filmów Rosyjskich „Sputnik nad Polską” w Hajnówce,

kontynuacja warsztatów ikonograficznych w różnych miastach Polski, w tym w Słupsku (3 warsztaty, na podstawie podpisanej umowy o współpracy z Fundacją „Przyjaciele Życia” ze Słupska, 1 warsztat w Stalowej Woli, 2 warsztaty w Rzeszowie, 1 warsztat w Gdyni),

prowadzenie warsztatów ikonograficznych jednorazowych w Supraślu (lipiec i sierpień 20014 r.) oraz promocja warsztatów weekendowych w Supraślu (jesień 2014 r.).